Băbeşti - Biserica reformată

Edificiul actual a fost precedat de o biserică din lemn realizată în secolul al XVIII-lea, care a fost situată la câţiva metri spre sud, la mijlocul străzii principale. În incendiul din 1850 biserica, şcoala şi parohia au fost distruse. Construirea unui nou edificiu de cult a debutat în 1858. Începând cu anul 1864 credincioşii au început să folosească biserica, deşi acesta a fost finalizată doar în 1870, cu o întârziere provocată de un nou incendiu din timpul construcţiei. Turnul a fost realizat în anul 1888. Nava cu închidere semicerculară, ferestrele şi uşile semicirculare în partea superioară, pilaştrii dintre ferestre, cornişele proeminente şi toate componentele edificiului sugerează că finanţatorii s-au inspirat după bisericile reformate importante din regiune: cele din Satu Mare şi Mintiu. Tavanul casetat, pictat cu motive vegetale de culoare alb-gri pe fond albastru domină interiorul bisericii într-o manieră elegantă. Tavanul a fost refăcut după incendiu în 1875 prin contribuţia lui Mihály Reszegey. Biserica utilizează două clopote, unul realizat de Kovács József în 1852, la Satu Mare, celălalt datând din 1923. (TSz).
 

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.: 004 0261 737526
Fax.: 004 0261 768761
Email: muzeusm@gmail.com

Detalii Complete
Proiect finanţat
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.